Geschiedenis

Stichting Het Buitenhof is op 10 september 1976 opgericht vanuit de idealistische doelstelling reizen te organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. Het was een gezamenlijk initiatief van Paul Fretz, orthopedagoog uit Leiden, Wim Degreef, onder andere verbonden als medewerker aan een reisorganisatie en Ger van der Kruk, directeur van een gezinsvervangend tehuis in Monster. In die tijd was er op het gebied van vakantiebesteding voor verstandelijk gehandicapten niets geregeld. Een specialistische reisorganisatie voor deze doelgroep moest deze organisatie op zich gaan nemen. Doelstelling was het geïntegreerd op vakantie gaan van verstandelijk gehandicapten. Dat wil zeggen: op vakantie met andere toeristen.

Herkomst van de naam Het Buitenhof

In 1976 heetten we nog Stichting Vakantiebesteding Welzijnszorg Nederland (SVWN). Het SVWN ging een langjarige samenwerking aan met Bureau voor Groepsreizen Het Buitenhof BV. Dit bureau was gevestigd aan het Buitenhof in Den Haag en verantwoordelijk voor de inkoop van de reizen. Daarom is toen de naam "Het Buitenhof" gekozen.

De beginjaren

Het duurde lang voordat Het Buitenhof bekend werd als specialistische reisorganisatie. Het aantal boekingen bleef beperkt. Zeker ook omdat het niet mogelijk was om individueel in te schrijven. Dit was vanaf 1977 wel mogelijk waardoor het aantal boekingen langzaam toenam. Het samenvoegen van het SVWN en het Bureau tot een nieuwe organisatie (Stichting Vakantie Welzijnszorg Het Buitenhof) in 1982 zorgde voor een toename in de boekingen.

Groeiend Buitenhof

Daarna zijn de aantallen reizigers én vrijwilligers alleen nog maar toegenomen. Het Buitenhof is omgevormd tot een specialistische reisorganisatie voor mensen met een beperking. We hebben het aanbod enorm uitgebreid in soorten vakanties en bestemmingen.

Terug naar Wie zijn wij?